Moja letošnja pomlad bo tekaško obarvana. Bolj po naključju sem lani pretekla svojih prvih 10 kilometrov na Ljubljanskem maratonu, potem pa se je tek nekako kar obržal v mojem vadbenem program. Včasih v obliki intervalnega teka, včasih spet v daljših različicah, najraje pa ga imam v obliki treninga v naravi. Čez zimo to žal ni bilo mogoče, takoj ko so se začeli prvi topli dnevi pa sem takoj “zbežala” na svež zrak in pretekla že kar nekaj kilometrov.

6d8a5127

Po prvih nekaj mesecih rednega teka in par začetnih napakah, sem ugotovila, da je zelo pomemben del teka dobra obutev. Tudi po izkušnjah dela s strankami lahko potrdim, da ustrezen čevelj reši marsikatero težavo (izboljša rezultat (v hitrosti in vzdržljivosti), korigira napačen korak in posledično prepreči morebitne bolečine v kolenih, kolkih ali celo hrbtenici, neprijeten občutek spremeni v udobje in tek ni več “muka”). Menim, da pri izbiri tekaške obutve ne smemo gledati na prihranek in pecejšnja napaka rekreativcev se mi zdi ta, da za začetek kupijo najcenejše superge, malo zaradi nesamozavesti in neodločnosti (ker nismo profesionalci, si ne zaslužimo najboljših superg, nočemo zapravti preveč denarja ali nismo prepričani kako dolgo bomo sploh zdržali z rednimi treningi teka). In prav to je največja napaka, saj se nam z napačno obutvijo tek lahko “zameri”.

               6d8a4846                         6d8a4857

Med pripravami na Tek trojk in dobrodelni tek Wings for Life v maju, so mi v preizkus zaupali tekaške superge Asics. Čevelj za rekrativne tekače, ki opredmeti kvaliteto in je ob enem še moderen, je pravšnji zame. Med Asicsovimi živimi barvami je črn FuzeX RUSH precejšnja sprememba, vendar mene je na prvi pogled pritegnil ravno s tem. Vse barve kombinacije so premišljene in bolj umirjene kot živahne.

Kot ženska, ki sem veliko v stiku z modo sem seveda pozorna tudi na to. In moram priznati, da nikoli ne bi kupila superg, ki mi ne bi bile všeč tudi na pogled. Vem, da je to klišejsko, ampak mi ni nerodno priznati. Po moji oceni je FuzeX skoraj že blizu športno-elegantnemu stilu, ko jih nosim pa jih ljudje opazijo in jim namenijo tudi kompliment.

6d8a5164

Ker FuzeX veliko obljubljajo sem jih vzela pod “drobnogled” in se z njimi odpravila na prav vsako od mojih športnih aktivnosti. Spremljali so me pri teku na tekalni stezi na fitnesu, teku na stadionu in v naravi, na skupinskih vadbah in sprehodu v hribe.

Prvi občutek, ko obujem čevelj je zame zelo pomemben. V športni obutvi preživim večino svojega dneva, z njo poleg tega, da treniram, tudi veliko hodim, stojim in vozim. Asicsov nov model je presenetljivo udoben. Lahkotno objame stopalo. Njegova brezšivna zasnova enakomerno oprijema stopalo in tudi, ko je čevelj tesno zavezan ne tišči.

Moram priznati, da sem še od vodenja aerobike in drugih vadb navajena na zelo prožen podplat in sprva nisem vedela kaj pričakovati, saj je FuzeX podplat kompakten in podpira stopalni lok (kar med trendovskimi supergami velikokrat pogrešam). Kmalu sem ugotovila zakaj. Nova FuzeGEL tehnologija, ki združuje gel in peno na prsti izboljšuje odriv, na peti pa blaži pristanek.

Druga stvar, ki je name naredila velik vtis je pa zračnost čevlja. Nosila sem ga na več treningih zaporedoma (včasih vodim več ur vadbe v enem bloku, pred tem pa sem čevelj nosila že čez dan med tekom s strankami ali hojo) pa moje nogavice niso bile premočene.

Asics FuzeX RUSH superge sem preizkusila ob različnih športnih aktivnostih. Ker se s športnom ukvarjam rekreativno in potrebujem raznolikost bom prej kupila bolj vsestranski čevelj.

TEK
Pri teku so se najbolje izkazale. Kar je bilo za pričakovati, saj je FuzeX v osnovi tekaški čevelj za rekreativce. Ker sama tečem ljubiteljsko in sem v teku še bolj v začetik, se v njem še preizkušam in premagujem svoje prve kilometre, je čevelj kot nalašč zame. FuzeX naslavlja Fitnes raziskovalca, ki se želi počutiti in izgledati dobro, ter uživati tako v gibanju, kot tudi druženju in vsakodnevnih aktivnostih. A se še kdo najde tukaj?

Dobro se je izkazal pri teku na stezi v fitnesu, kakor tudi ob teku v naravi. Tukaj lahko ponovno pohvalim lahkotnost, oblažen korak in zračnost čevlja, ki ohranja stopalo suho kljub temu, da sem premočena od potenja.

Nives Oresnik Asics

SPREHOD IN HITRA HOJA
Lahkoten sprehod v naravi, hoja v hrib (ne v gore, da me ne bo kdo narobe razumel) ali hitra hoja. Pri hoji lahko naredim vzporednico teku. Opazila sem, da lahko hodim dalj časa in sem v supergah tudi po več ur na nogah pa me ne tiščijo, tesno zavezane vezalke pa ne stiskajo noge po sredini, kar je pri večini superg zame, ki imam široko stopalo včasih moteče.

FITNES&SKUPINSKA VADBA

Asics FuzeX lahko (preverjeno iz prve roke) obujete tudi na trening v fitnesu ali v primeru obiska skupinske vadbe. Všeč mi je za aerobno vadbo, bootcamp, vadbi z utežmi, za visoko intenzivno eksplozivno vadbo ali plesno vadbo pa čevelj ne bi bil moja prva izbira. Za kombiniran trening na fitnesu je FuzeX tudi popolnoma ustrezen.

Nives Oresnik Asics                  Nives Oresnik Asics

Vsem rekreativnim tekačem svetujem, da tudi če so popolni začetniki, namenijo pozornost tehniki teka in pavilni obutvi.
Od tukaj naprej pa vas prepuščam, da se podate novim izzivom naproti, ob teku uživate, se družite ob svojih najljubših športnih aktivnostih in se napolnite z energijo, ki vam bo popestrila naporne delavne dneve ali proste, sproščene vikende.

Se vidimo na katerem od prihajajočih tekov.

Nives

Nives Oresnik Asics

1 thought on “ASICS FuzeX RUSH”

  1. Pingback: ASICS FuzeX Style

Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*