Tek je trend, maratoni in dobrodelni teki se kar vrstijo eden za drugim in pozitivna energija tekačev, izzivi in dosežki, zdravje in dobro počutje, ki ga športna aktivnost prinese pa nas kar pritegne, da bi se tekaški množici pridružili tudi sami.

Sama sem se s tekom ”bolj zares” srečala šele lani, ko sem pretekla svojih prvih 10 kilometrov na Ljubljanskem maratonu (brez daljših priprav sem dosegla čas 53 minut), pred tem pa za sproščanje premagovala svoje prve tekaške minute ob morju na poti od Portoroža do Pirana. Takrat je bila to zame neke vrste meditacija, sproščanje ob poslušanju glasbe in trening za ”švicanje”, saj sem si zmeraj zadala hiter tempo.

tek1

V sklopu promocije Maratona pod sloganom ”why I run Ljubljana” se mi je zdelo prav, da tečem tudi sama (namesto da ljudi samo vabim, da se redno gibajo in se udeležijo teka, sama pa se Ljubljanskega maratona ne udeležim).
Torej mi ni preostalo nič drugega, kot da se preizkusim v svojih prvih 10-ih kilometrih.

Če bi me kdo pred tem vprašal (in marsikdo se tega lahko spomni) sem zmeraj odgovorila: ”Tek ni zame. Ga ne zmorem, nimam motivacije in kondicije. Na skupinski vadbi sem lahko 2-3 ure, ko pridemo do teka pa ne zdržim niti 30 minut, saj se mi zdi, da se premikam brez cilja.” Kako sem začela s svojo slabo tekaško kondicijo? Postopoma seveda.
Slaba vzdržljivost me ni odvrnila od teka, čeprav mi je bilo včasih nerodno sama pred sabo, da ne zmorem tako, kot bi si želela. Začela sem sistematično teči po intervalih, poskrbela za ustrezno športno opremo in spremenila svoj pogled na tek iz: ”TEK JE DOLGČAS” v ”TEK JE MOJ NOV IZZIV”.

tek2

Moj prvi letošnji izziv bo Tek trojk, ki se bo odvil že 6. maja.

Za vse tekaške začetnice, za katere si želim, da bi se teka lotile na pravi način, da ne bi prehitro izgubile motivacije in bi v teku, tako kot jaz sčasoma začele tudi uživati, sem pripravila nekaj nasvetov v svoji KOLUMNI na style.over.net.

 

Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*