Članek sem pripravila za portal Live Active.

SKRIVNOSTI LEPO OBLIKOVANEGA TREBUŠČKA

Oblikovanje trebušnih mišic je za marsikoga še zmeraj eden izmed največjih izzivov pri preoblikovanju postave. Kako je mogoče, da izgubljamo težo, tečemo, kolesarimo, trebušček pa še vedno ostaja. Naredimo po sto in sto trebušnjakov pa mišice še zmeraj niso lepo poudarjene na vseh mestih. ”Trebušnjaki nastajajo v kuhinji”. Se tudi vam zdi, da ne gre tako preprosto? Dobra novica je, da je pravzaprav zelo preprosto, vendar se morate treniranja trebušnih mišic lotiti na pravilen način. Katere so osnovne stvari, ki jih morate poznati, majhne skrivnosti in triki, ki vam jih še nihče ni zaupal in kako najhitreje priti do rezultatov vam razkrivam v današnjem članku.

SKRIVNOST ŠT. 1 – NE POZABITE NA INTENZIVNO AEROBNO VADBO
Da pokurimo odvečno maščobo, ki se nabira okoli predela trebuha se moramo lotiti intenzivne vadbe, samo izvajanje trebušnjakov ne bo dovolj. Aeroben ali intervalen trening, ki vključuje vse telesne segmente je najboljši izkupiček kalorične porabe. Tek, intervalna vadba, druge aktivnosti, ki dvignej utrip, se pri njih prepotite in vzpodbujajo metabolizem ter porabo maščob, so nujne tudi pri izgubljanju maščobe okoli trebuha.

SKRIVNOST ŠT. 2 – PRAVILNA AKTIVACIJA MIŠIC

Najprej morate svoje trebušne mišice spoznati in ozavestiti. Kar pomeni, da med izvajanjem trebušnjakov ne napihujete trebuha z zrakom, vendar ustvarjate občutek steznika, s trebušnimi mišicami iz vseh strani objemate trebušno votlino in popek potiskate navzdol.
Če ste še na začetku spoznavanja svojega telesa, vadbe vam pri ozaveščanju trebušnih mišic lahko pomagajo tudi različni pripomočki kot na primer majhne pilates žogice, ki jih lahko stiskate med koleni med izvajanjem trebušnjakov.

SKRIVNOST ŠT. 3 – PRAVILNO DIHANJE

Tudi DIHANJE je pomembno. Izdih v fazi upogiba trupa naredi popoln trebušnjak.

SKRIVNOST ŠT. 4 – NE POZABITE NA STRANSKE, TER GLOBOKE TREBUŠNE MIŠICE

Za raven, lepo oblikovan trebušček morate trenirati vse mišice trupa. Vaš trebušček je sestavljen iz večih mišic: Preme trebušne mišice, ki je vidna na sredini trupa (pogovorno ji rečemo kar ”six pack”), stranskih trebušnih mišic (te se nahajajo levo in desno od popka), mišic ki oblikujejo pas, ter globoke trebušne mišice, ki se kot zavesa raprostira pod prej omenjenimi površinskimi mišicami in navzven ni vidna. Za lepo oblikovan trup morate torej izvajati vaje: upogib trupa, stranski upogib trupa, rotacijo trupa, ter stabilizacijske vaje, ki krepijo trebušno steno.

SKRIVNOST ŠT. 5 – PRAVILNA PREHRANA

URAVNOTEŽENA PREHRANA namesto hitre diete. Naučite se jesti pravilno. Odpvejte se sladkim pijačam, hitri hrani, sladicam, si privoščite zdrave prigrizke in večkrat sami pripravljajte obroke. Predelana hrana skriva veliko sladkorja in slabo vpliva na črevesno mikrobioto. Problem napihnjenosti, slabosti v želodcu in posledično videz povečanega trebuščka, lahko rešite predvsem z zdravo prehrano.

SKRIVNOST ŠT. 6 – UPORABA VADBENIH PRIPOMOČKOV

Vadbo izboljšajte s pripomočki.
Vaje za trebušne mišice so še bolj učinkovite, če jim dodajate vadbene pripomočke. S pomočjo vadbenih pripomočkov na preprost način v svoji vadbeni rutini ustvarite stopnjevanje in hitro napredujete. Podobno, kot krepilnim vajam za ostale telesne segmente dodajamo obremenitve (uteži, lastna telesna teža, EMS ipd.), s pomočjo elastik, utežk, drugih vadbenih pripomočkov trening trebušnih mišic naredimo bolj intenziven in posledično bolj učinkovit, ter zabaven.