Prazniki so obdobja, ki pridejo vsako leto in skoraj nemogoče se je izogniti dejstvu, da med decembrskimi prazniki pojemo in popijemo več, kot v preostalih delih leta. Sama, čeprav sem zelo striktna pri prehrani, poskušam to razumeti in se med prazniki držim pravila ZMERNOSTI. Menim, da po večini pretiravamo s količino hrane in pijače, druženje pa vse preveč povezujemo z preobiljem hrane.

Če si želite med prazniki bolje obvladovati svoj občutek sitosti, se izogniti občutku prenajedanja in preprečiti trkanje na vrata kasnejši slabi vesti, upoštevajte neslednjih nekaj nasvetov:

1.ZMANJŠAJTE PORCIJE
Če boste jedli večkrat dnevno, imate načrtovane obiske ali se odpravljate na kosila ali večerje potem zmanjšajte svoje dnevne obroke, med samim kosilom in večerjo pa ne pretiravajte v porcijah. Raje pojejte več manjših obrokov, dokler ne začutite rahlega občutka sitosti.

2. VISOKOKALORIČNO HRANO ZAMENJAJTE ALI POKOMBINIRAJTE Z NIZKOKALORIČNO
Sicer je razumljivo, da nam ob kozarcu vina (ali dveh) navadno ustreza bolj krepka, visokokalorična ali celo mastna hrana, vendar ostanimo zmerni. V času praznikov velikokrat pretiravamo: pretiravamo z okraševanjem, obdarovanjem in pozabljamo, da so ene izmed najpomembnejših stvari druženje, ljubezen, pozornost, ki jih lahko doživimo tudi z manjšo mero ”prazničnega preobilja”. Ne pozabite na nizkokalorično hrano (zelenjava, meso, riba..) in izogibajte se procesirani hrani (kruh, testenine, peciva, vloženi in pakirani namazi s konzervansi itd.), ter preveliki meri sladkorja. Jejte hrano v kateri uživate, ampak bodite zmerni. Poskusite pa uživati tudi v zdravi hrani in zmernosti v pregrehah, verjetno boste sami sebe presenetili, da preobilice sladkorja ne boste niti pogrešali.

3. POJEJTE VEČ ZELENJAVE
Zelenjava vsebuje veliko vlaknin, poleg tega da vas bo nasitila bo tudi pozitivno vplivala na vašo prebavo. Sicer smo po večini navajeni, da so naše priloge v glavnih jedeh (poleg mesa) krompir, testenine, riž… vendar jih lahko popestrimo z zelenjavo in tako svojo prilogo spremenimo v lažje prebavljivo, manj kalorično in bolj zdravo. Sama vsakodnevno svoje jedi rada kombiniram z zelenjavo in rada rečem: za prilogo jem zelenjavo s krompirjem, ali zelenjavo s testeninami (tudi če iz njih pripravim samostojen obrok bo v njem vsaj 50% zelenjave (ali celo več) in 50% testenin, riža ali krompirja) in se mi zdi da je to ena izmed mojih malih skrivnosti vitke postave in njene konstantnosti.

Pripravila sem vam štiri primere kako lahko izboljšate svoje priloge v glavnih jedeh:

-Popečena zelenjava v pečici sladkim krompirjem
Potrebujemo:
Por, bučke, korenje, papriko, jajčevec, 1-2 jedilni žlici olivnega olja (sama dam raje 1, ob pripravi večje količine pa 2), 2 čajni žlički (Vegeta Natur) začimb za zelenjavo, čajno žličko limone, ½ čajne žličke rožmarina, sol

Pekač s peki papirjem napolnimo z narezano svežo zelenjavo in sladkim krompirjem, olje in preostale začimbe premešamo v dresing, z njim prelijemo zelenjavo in pred peko dobro premešamo. Pečemo 20-25 minut na 200 stopinj.

-Zelenjava s testeninami (lahko posrežemo toplo ali hladno v solati)

Potrebujemo:
Polnozrnate testenine (za eno osebo 2 pesti), bučke, korenje, rdečo papriko, češnjev paradižnik.
Sol, (Vegeta Natur) začimbe za zelenjavo, olivno olje

Polnozrnate testenine prekuhamo v slani vodi za polovičen čas kuhanja. Zelenjavo popečemo na olivnem olju na večji ponvi ali woku, dodamo začimbe in po 3-5ih minutah dodamo testenine, ter skupaj kuhamo še nadaljnih nekaj minut dokler se testenine ne prekuhajo (lahko jih pripravimo na način Al Dente ali jih skuhamo do mehkega).
Prilogo lahko potrežemo v glavni jedi poleg mesa z omako ali ohlajeno dodamo v solato, ter dodatno začinimo po okusu.

-Krompir z zelenjavo in dresingom iz sladke paprike
Potrebujemo:
Krompir, brokoli, bučke, korenček, rdečo papriko, por ali čebulo, sol, 2 jedilni žlici olivnega olja, 1 čajno žličko (Vegeta Natur) začimb za krompir, ½ čajne žličke rdeče paprike, 1 jedilno žlico humusa, 1 čajno žličko (Vegeta Natur) začimb za zelenjavo

Pekač s peki papirjem do polovice prekrijemo z olupljenim in narezanim krompirjem (nerežemo ga na manjše kose), drugo polovico pa napolnimo z narezano zelenjavo. Krompir posolimo in začinimo z Vegeta Natur mešanico za krompir, zelenjavo pa posolimo in začinimo z Vegeta Natur začimbami za zelenjavo. Pripravimo dresing iz olivnega olja, humusa in rdeče paprike (po potrebi dodamo čajno žličko vode) vse skupaj dobro premešamo in po nekaj minutah peke zelenjave in krompirja oboje prelijemo z dresingom, premešamo in pečemo vse skupaj 25-30 minut na temperaturi 200 stopinj.

-Zdrava francoska solata
Potrebujemo:
Domačo pripravljeno majonezo, korenček, grah, koruzo, kisle kumarice, 2 trdo kuhani jajci.

Kako pripravimo domačo majonezo:
Sestavine iz sobne temperature: 4 jajčni rumenjaki, 1 jedilno žlico jabolčnega kisa (ali limoninega soka), 1 čajno žličko soli, 2/3 skodelice olivnega olja, 2 jedilni žlici kokosovega olja, 1 čajna žlička (Vegeta Natur) začimb za zalenjavo. Priprava: najprej v blenderju ali z drugim finim mešalnikom premešamo do gladkega, nato dodamo kis ali limono in druge začimbe. Postopoma dodajamo olje in mešamo dokler se sestavine ne premešajo.

4. NAJ VAM NE BO NERODNO REČI “NE”
Naj vam ne po neprijetno reci ”ne” SEBI in gostiteljem. Če določene vrste hrane ne jeste, jo slabo prenašate ali vam ne ustreza, potem jo prijazno odklonite in zamenjajte za kaj drugega ali že vnaprej opozorite gostitelja, ter predlagajte boljšo različico.

Upam, da vam bo kateri od nasvetov pomagal pri tem, da tudi praznike prežitive kar se da uravnoteženo. Želim vam prijeten december, magičen vstop v leto 2019 in veliko lepih trenutkov z bližnjimi.