Ko se staro leto zaključuje in se začenja novo, se vsi ozremo nazaj na pretekle dogodke, dosežke, ter si zastavljamo nove cilje. Sama sicer nisem nisem ena izmed tistih, ki bi se z začetkom leta odločali za izboljšanje življenjskega sloga, med prazniki sem zmerna in me prav nič ne peče vest, če sem pojedla malce več hrane kot ponavadi, se zmerno in čimbolj zdravo pregrešila in manj trenirala. Prav tako nisem ena izmed tistih, ki bi novoletne zaobljuble vzpodbujala v smislu ponujanja hitrih rešitev, ki bi obljubljale neverjetne rezultate iz danes na jutri, ali posameznikom še dodatno vzbujala slabo vest. Se mi pa zdi, vsak začetek in korak h spremembi na boljše pozitivna stvar. Pri tem ljudi podpiram in jim poskušam kolikor se da pomagati.

Zato sem se odločila napisati kratko objavo na temo novoletnih zaobljub preoblikovanja postave in izboljšanja prehranskih navad z nekaj kratkimi nasveti, ki vam sicer ne bodo dali predpisanega jedilnika in treninga za januar, vendar vam bodo pomagali do konstantnosti in daljšega obdobja doslednosti pri svojih novoletnih zaobljubah.

POSTAVITE SI REALNE IN DOSEGLJIVE CILJE

Vaše novoletne zaobljube naj bodo realne in dosegljive. Premislite kaj si zares želite, ali so vaše želje skladne z vašim načinom življenja, urnikom, nenazadnje tudi vašim okusom (ali vam je morda okolje vsililo predstavo o tem kakšni bi morali biti).

Moj pogled: Naučila sem se sprejemanja (dejstvo je, da bomo na sebi zmeraj našli stvari, ki nam niso všeč in bi jih želeli spremeniti, vendar sem začela sprejemati, da na določene stvari nimam vpliva: na primer genetika in da moram sprejemati kompromise z naravo svojega dela in svojim zdravjem), vendar zmeraj težim k izboljšanju svojega življenjskega sloga in izboljšanja sebe. Pri tem zmeraj izhajam iz svojega trenutnega stanja: koliko prostega časa imam in koliko ga lahko še sprostim, kakšne so moje finančne in fizične zmožnosti in kako jih lahko izboljšam, da ne grem preko sebe ali si ”naložim preveč” in da ostanem zdrava.

POSTAVITE SI KRATKOROČNE, KONKRETNE IN OPRIJEMLJIVE CILJE

Cilji:
-v letu 2019 bom začela zdravo jesti.
-v letu 2019 bom shujšala.
-v letu 2019 bom začela trenirati.
-v letu 2019 se želim bolje počutiti v kopalkah.

…so preveč abstraktni, splošno ali preveč oddaljeni, da bi začeli z realizacijo. Navadno smo ljudje bolj učinkoviti, ko so naši cilji bolj konkretni, imajo določen rok, ali jih realiziramo skozi manjše korake, oziroma vmesne cilje, ki nas vodijo do končnega cilja.
Svoje oddaljene, splošne cilje zamenjajte za konkretne, ki jih boste lažje zrealizirali in jim sledili tekom celega leta.
-v januarju se 5 dni v tednu odpovem procesirani prehrani. Ali v januarju bom vsak dan pojedla 3 kose zelenjave.
-vsak mesec bom izgubila 1-1,5 kg telesne teže.
-2x tedensko se bom odpravila na fitnes in kupila trimesečno karto. Ali 3x tedensko bom obiskala skupinsko vadbo, v januarju pa bom opravila 1 trening z osebnim trenerjem, ter meritev telesne sestave, napredek pa bom spremljala vsake 2-3 mesece.

GLAVNO VODILO NAJ BOSTA ZDRAVJE IN DOBRO POČUTJE

Naj vaše nove navade izboljšajo morebitna neravnovesja, zdravstvene ali psihološke težave. Zdravje in dobro počutje sta močnejša motivacija od centimetrov in številk na tehtnici. Če nismo zdravi nas popoln videz, uspeh in denar na osrečujejo. Dejstvo je, da se z vsakim letom staramo, da smo izpostavljeni stresu, boleznim… Je pa dejstvo tudi, da lahko z zdravo prehrano, gibanjem in ustreznimi navadami na vse to močno vplivamo. Zdravje in dobro počutje pa sta dva pomembna dejavnika notranje lepote, z njima izžarevamo pozitivno energijo in samozavest.

Bi želeli osvojiti zdrave navade, v letošnjem letu končno izgubiti odvečne kilograme in se prepustiti stokovnjakinjam s področja fitnesa, ter psihologije preverite naš 60-dnevni program zdravega preoblikovanja telesa.