Kako od novoletne zaobljube do navade smo povprašali našo psihologinjo Nino Erjavec. Preberite kaj pravi naša strokovna sodelovka:

Glede na raziskave naj bi novoletne zaobljube vsako leto oblikovalo kar 50% ljudi, več kot le nekaj mesecev pa se jih drži le 10%. Navadno so v obliki spremembe življenjskega sloga – spremembe vedenj, ki so postala rutina, pa je zelo težko.

Glavni razlog, da se ljudje zaobljub ne držijo, je da jih postavijo preveč, ali pa so nerealistične in jih je težko doseči. Lahko pa smo žrtve »sindroma lažnega upanja« – imamo nerealistična pričakovanja o hitrosti, količini, lahkotnosti in posledicah spremembe vedenja.

Za spremembo vsakodnevnih navad bo potrebna sprememba mišljenja. Spodaj je nekaj napotkov, kako se držati zaobljub.

 

Bodite realistični. Začnete lahko s tem, da oblikujete zaobljube, ki jih lahko izpolnite in so praktične. Če želite zmanjšati količino zaužitega sladkorja, ker vsak dan pojeste dve čokoladi, naj vaš cilj ne bo, da nikoli več ne boste jedli čokolade. Najprej zmanjšajte količino zaužite čokolade na npr. 3x tedensko. Prav tako si raje postavite kratkoročen cilj, npr. dva dni ne bom jedel čokolade, saj so taki cilji bolj koristni in nam nudijo več zadovoljstva.

 

Delajte eno stvar naenkrat. Najlažja pot do neuspeha je preveliko število zaobljub. Če želite biti bolj zdravi, naredite eno stvar naenkrat. Prenehajte kaditi. Prenehajte piti alkohol. Začnite se gibati. Jejte bolj zdravo. Vendar pa ne naredite vsega naenkrat. Izberite si eno od teh vedenj, in ko ga boste imeli pod kontrolo, se lotite drugega.

Bodite SMART. Vsaka naloga zahteva, da si postavite cilje, in te cilji bi morali biti SMART (pametni): Specifični, Merljivi, Attainable (dosegljivi), Realistični in Time-bound (časovno omejeni). Prenehanje uživanja čokolade je cilj, vreden občudovanja, ni pa SMART. Pojesti ne več kot dve čokoladi na teden, od tega eno med vikendom, pa je SMART. Povezovanje zaobljube s specifičnim ciljem je dobra motivacija, npr. namesto »moram shujšati« si postavite cilj »do naslednjega meseca želim izgubiti 2kg).

 

Nekomu povejte o svoji zaobljubi. To, da svojim prijateljem in bližnjim poveste, da ste si zadali novoletno zaobljubo, ki si jo resnično želite izpolniti, je lahko nekakšna obramba. Če želite prenehati jesti čokolado, vas bližnji in družina verjetno ne bodo dražili s čokolado. Ob obiskih bo tako mama raje pripravila sadno solato namesto čokoladnih piškotov. Pomagalo bo tudi, če vam pomagajo pri nadzorovanju vašega vedenja. Izberite si prijatelja in mu vsak dan poročajte, če ste pretekli dan uresničili vašo zaobljubo. Obrnite se torej na pomoč k prijateljem in družini.

 

Spremenite vedenje skupaj z drugimi. »Osamljeno« spreminjanje navad je lahko težko. Če tako vi kot vaš partner zelo rada in vsakodnevno pred televizijo skupaj jesta čokolado, bo eden od partnerjev zelo težko spremenil to navado, če drugi pri njej vztraja. S tem, ko imamo z bližnjim enako zaobljubo, npr. »Pojedel bom največ dve čokoladi na teden«, se vajine možnosti za uspeh močno povečajo.

 

Ne omejujte se. Sprememba vedenja ne rabi biti vezana na začetek leta. S spremembo lahko začnete kadarkoli.

 

Neuspehe sprejmite, saj so del procesa. Neizogibno je, da se bodo pri zmanjšanju npr. količine zaužite čokolade pojavili »relapsi«. Ne počutite se krivo, ampak sprejmite, da je to del procesa učenja. Slabe navade včasih potrebujejo leta, da se jih odvadimo, in bližnjice žal ne obstajajo. Po »napaki« se čim prej vrnite k želenemu vedenju, npr. če ste na dan, ko to ni bilo načrtovano, pojedli dva koščka čokolade, se lahko pri tem ustavite – ni treba pojesti cele čokolade.

Povzeto po: The psychology of new-years eesolutions, The Conversation