Zakaj dolgoročno jesti zdravo in skrbeti za higieno svoje prebave?

Naš prebavni sistem je prvi stik našega telesa s prehrano.
Hrana, natančneje hranila so naše gorivo in z njo poleg tega, da skrbimo za svoj izgled hranimo svoje celice.
Naše telo za optimalno delovanje in zdravje potrebuje hranila: makrohranila in mikrohranila. Bolj, ko se igramo s pomanjkanjem osnovnih hranil, bolj v telesu rušimo ravnovesje. To negativno vpliva na hormosko ravnovesje, prebavni sistem, ter delovanje drugih organov (med drugim tudi kosti, videz kože, rast las, kvaliteto zob ipd.)…

Zato ekstremne diete, ki izločujejo makrohranila in so sestavljene iz enovrstnih, enoličnih živil in jedi odsvetujemo.
Meni osebno, se posluževanje ekstremnih diet za daljše časovno obdobje (več mesecev), kot tudi zanemarjanje pomena zdrave prehrane in prekomerno uživanje procesiranih živil, zdi igranje s svojim zdravjem.

Kolikor smo v preteklih obdobjih pomen črevesja malce zanemarili, v zadnjih letih raziskave kažejo, da je tesno povezano z našimi možgani. Velja, da vplivajo eden na drugega: če podiramo ravnovesje v črevesju, bo to vplivalo na naše možgane. Dokazano je, da serotonin v največji meri nastaja v črevesju in ima v centralnem živčnem sistemu vlogo pri procesih učenja, uravnavanju razpoloženja, spomin in občutke zadovoljstva.

Takrat, ko vas teži slabo razpoloženje, utrujenost in slaba koncentracija, ko vam manjka volje in motivacije, bi bilo torej smiselno iskanje vzroka tudi v podrtem ravnovesju črevesnih bakterij. Poleg zgoraj naštetih vplivov slabih črevesnih bakterij na telo, je po opravljenih študijah, ki dokazan tudi vpliv črevesja na nastanek avtoimunih bolezni, alergij in bolezni živčevja.

Tudi naš imunski sistem je doma v črevesju in velika večina celic imunskega sistema v telesu se nahaja prav v našem prebavnem sistemu.

Vpliv škodljivih bakterih lahko začutimo tudi sami kot razdražljivost, napihnjenost in težave s prebavo.

Kateri hrani se torej izogibati: procesirani hrani, ter živilom v embalažah s konzervansi, sladkorju, predelane mlečne izdelke (neprocesirani izdelki niso slabi, in so celo dobri probiotiki), živilom z umetnimi sladili.

Kaj jesti: v jedilnik vključiti fermentirana živila, semena, več zelenjave in sadja, mlečnim izdelkom se popolnoma ne izogibajmo ampak izmerimo prave: kefir, domač jogurt