Stresen način živlejnjla, dolg delavni čas, kopica obveznosti res močno vpliva na naš prosti čas, vendar na račun tega vsekakor ne bi smelo trpeti naše zdravje. Včasih so vse obveznosti na prvem mestu, naše telo pa pristane nekje na dnu seznama prioritet. Posebej pri ženskah opažam, da se kdaj razdajajo in trudijo za vse ostale obveznosti, nase pa pozabljajo. Zato konstantno iščem praktične rešitve za vsakodnevne težave, ki se pojavljajo, ko govorimo o zdravi prehrani.  

Po drugi strani, pa opažam, da ne glede na to koliko možnih rešitev ponujamo, še zmeraj naletimo na vrsto ”izgovorov”, ki se mi občasno zdijo že popolnoma nesmiselni in mi gredo že malce na živce. 

”Kuhaj za naprej…” – ”Ni časa.” 

”Načrtuj svoje obroke in ne pozabi na obroke v službi. Že ko kupuješ stvari v trgovini pomisli, kaj lahko poješ za malico med delom ali v šoli.” – ”Nimam idej, nimam časa da še o tem razmišljam…” 

”Zjutraj spakiraj stvari za sabo, ni ti treba kuhati, samo izberi zdrava živila in jih razporedi v prigrizke tekom dneva.” –  ”Ne morem sredi dneva jesti solate/kumare/jogurta/a ni sadje samo za zjutraj, ne morem nositi toliko stvari s seboj.” 

Da ni časa, da se ne da, da je nemogoče in pretežko so najpogostejši izgovori in ja, strinjam se, da smo ljudje po večini nagnjeni k ”lenobi” in da je spreminjanje navad velik izziv za marsikoga. Ampak slej ko prej, bo potrebno sprejeti odgovornost zase in poskrbeti, da ” fast food” in nezdrave prigrizke, ki so skopi z vitamini in hranili zamenjamo za bolj kvalitetne. 

V razmislek: 
-Vaše telo tekom dneva potrebuje dovolj hranil (makrohranil, vitaminov in mineralov), procesirana hrana pa je ”prazna”, poleg tega pa vsebuje veliko dodanega sladkorja, konzervansov, ter drugih snovi, ki imajo slab vpliv na vaše telo, saj rušijo bakterijski ravnovesje v prebavi. 

-Poznamo rek ”prazna vreča ne stoji pokonci” in izpuščanje obrokov je lahko velikokrat vzrok za poslabšano počutje, pomanjkanje energije, ”burn out” , poslabšano koncentracijo, urujenost. Izpuščanje obrokov je ponavadi glavni krivec za večerno prenajedanje, ki je pogosti vzrok pridobivanja telesne teže. 

Pripravila sem vam tri predloge, kako si brez kuhanja, kompliciranja pripraviti hitre obroke za malico med službo ali učenjem.  

Uporabila sem Evino Tunino solato s kuskusom.
Je popolnoma brez konzervansov, vsebuje tunino, kus kus, ter koščke zelenjave in je odlična kot samostojem obrok ali kot dodatek k solati. 

Morda iz spodnjih primerov dobiš navdih za svojo zdravo malico ali kosilo. Potrebuješ le nekaj minut za pripravo (seveda si lahko živila pripraviš že vnaprej in jih potem samo vzameš s seboj), in prekini delo, takrat ko ješ. Pomembno je, da jemo v miru in ne počnemo več stvari hkrati, saj ko naši možgani zaznavajo, da se prehranjujemo se v telesu sprošča več sokov, pomembnih za prebavljanje živil in tako se tvoj obrok bolje prebavi, hranila pa bolje absorbirajo.