Kuskus se zelo pogosto pojavi v mojih jedeh. Poleg tega, da mi je všeč zaradi okusa, je hitra in preprosta priprava še dodaten ”plus”, da ga zelo pogosto vključujem v prehrano. Ni posebna vrsta žita, ampak gre za grobo drobljena zrna pšenice vrste durum, v Severni Afriki pa ga pridelujejo tudi iz zrn prosa.
Pri nas ga najpogosteje uporabljamo kot prilogo v glavnih jedeh poleg mesa ali zelenjave, lahko pa ga pripravimo kot glavno jed (podobno kot rižote ali testenine), dodamo v juhe ali solate, iz njega pa lahko ustvarimo tudi okusne sladice.

Kako ga najpogosteje pripravim jaz? Pri meni je kuskus del zelenjavnih skledic, solate ali sladkega zajtrka.

  1. Zelenjavna skleda s šparglji, kuskusom in čičeriko

Potrebujemo: 200g čičerike, 1/3 skodelice kuskusa, 150 g špargljev, ½ avokada.

Šparglje očistimo in za 2-3 minute popečemo na ponvi, da ostanejo hrustljavi, kuskus pripravimo po navodilih proizvajalca Zlato polje, začinimo s soljo in dodamo malo začimbe Curry po okusu. Čičeriko prekuhamo ali kupimo že pripravljeno. Ko napolnimo svojo zelenjavno skledo dodamo še ½ avokada. Po želji lahko dodamo kak lahek dresing, žlico olivnega olja ipd.

2. Solata s kuskusom in sardinami

Potrebujemo: 3 pesti motovilca, 2 pesti špinače, 100 g kuskusa, ¼ avokada, Eva sardine, jedilno žlico pinjol

Solata je pripravljena v nekaj minutah. Motovilec in špinačo očistimo in skupaj s kuhanim kuskusom, ki ga pripravimo po navodilih proizvajalca Zlato polje sardinami in drugimi sestavinami premešamo v skledi ali na krožniku. Začinimo z olivnim oljem, balzamičnim kisom, gorčičnim dresingom…

3. Kuskus z jabolki in rozinami

Potrebujemo: 30g kuskusa, navadno ali rastlinsko mleko, manjše jabolko narezano na koščke, pest rozin, (kokosov sladkor ali agavin sirup, če imamo željo po dodatnem sladkanju obroka)

Kuskus po navodilih proizvajalca Zlato polje, pripravimo v navadnem, kokosovem ali drugem rastlinskem mleku (sama rada dodam malce več mleka, kot je navedeno v navodilih, saj kuskus tako ostane bolj sočen, po potrebi lahko dodate sladilo), jabolko na hitro popečem na kokosovem olju, da se zlato obarva in rahlo zapeče (jabolko lahko tudi sveže naribamo, če bi želeli obroku dodati več svežine). Ob serviranju dodam še rozine.