Tunina se pogosto znajde na jedilnikih in ljudje jo radi uporabljajo, saj jo lahko pokombinirajo pri zajtrkih, malicah, kosilih in večerjah. Najbolj pogosto jo dodajamo v solate, obložene kruhke, v kombinaciji umešanimi jajci ali na pici. Lahko bi rekli, da je tunina v konzervi eno izmed najbolj priljubljenih živil, ki jo vključujemo tudi v diete pri izgubi telesne teže, predvsem pa je njena prednost praktičnost. Bolj kot za domačo uporabo, jo sama priporočam za Take Away obroke, v kombinaciji z zelenjavo in poudarjam pametno izbiro izdelka, saj tunine pogosto skrivajo veliko kalorij, soli in težko tekmujejo s kvaliteto svežega mesa.

Tunina je zdravo (najbolje je sicer izbrati sveže tunino meso, ter ga pripraviti doma, vendar večina večkrat, zaradi stiske časom, posega po pripavljeni alternativi), neprocesirano živilo bogato z beljakovinami in Omega3 maščobami, vendar moramo pri izbiri izdelka biti pozorni na določene stvari:

-Tunina v olivnem olju ima veliko kalorij. V primeru tunine v konzervi, če želimo nizkokaloričen obrok, potem bolj priporočam tunino v lastnem soku. Tunina v sončničnem ali olivnem olju vsebuje več maščob, pri nekaterih proizvajacih pa tudi nižji delež beljakovin.

-Aditivi in konzervansi so prisotni v velikem številu izdelkov v embalažah. Omenjeni dodatki v prehrani, ki jo uživamo vsakodnevno so pravzaprav glavni krivci za naše prebavne težave, posledično pa tudi bolezni: več o težavah, ki zaradi slabe prehrane in neravnovesja črevesnih bakterij nastanejo v našem organizmu lahko prebereš TUKAJ. Izdelkom brez aditivov, konzervansov, dodanih ojačevalcev okusa ali sladil dajem veliko prednost pri nakupu.

-Pri prehrani smo premalokrat pozorni na to, od kod prihajajo surovine, ter kako so pridobljene ali predelane. Prav tako posameznike vzpodbujam, da se prehranjujejo čimbolj sezonsko in izbirajo LOKALNO. To pomeni, da smo pri prehrani in pri sestavinah pozorni, da prihajajo iz našega bližnjega okolja in ne izbiramo zelenjave, ki raste na drugem koncu sveta, prav tako pa je tudi z drugimi surovinami ki sestavljajo našo prehrano. Način predelave hrane se sicer nasploh v svetu počasi izboljšuje, vse pogosteje se nagibamo k bolj čisti hrani, veseli pa me tudi to, da industrija začenja z izboljšavami glede vpliva procesov predelave na samo okolje (čeprav nas tukaj čaka še dolga pot). Vse skupaj se mi zdi zelo povezano in z izbiro pravih živil, ter malo kritičnosti do izdelkov lahko pripomoremo k svojemu boljšemu zdravju.