V poletnem času si zelo rada privoščim zajtrk na balkonu, kosilo na terasi, piknik s prijatelji, pri nas doma pa večkrat pripravimo družinsko kosilo z dobrotami na žaru. Sicer je mojster žara pri nas doma oče, ki ga ženske v družini zelo rade pohvalimo, saj zares obvlada. Naši pikniki so zmeraj pestri, saj ima vsak v družini svoje želje. Jaz in mami si pripraviva solato, začinjeno posvoje.

Zame je zmeraj pripravljene kaj dodatne zelenjave in v zadnjih letih moja družina razume, da pojem samo kakšen kos kruha in me nihče ne preprečuje kaj in kako bi morala jesti. Za to sem jim zelo hvaležna. Starša tako raje rečeta: če imaš kakšno posebno željo povej, zmeraj pa si lahko pa si karkoli pripraviš po svoje.

Kako bi piknik pripravila jaz, pa lahko preberete v današnji blog objavi.

Moj piknik bi bil pisan, poln vitaminov, z mesnimi in vegetarjanskimi jedmi, ker tudi sama jem raznoliko. Namesto belega kruha bi izbrala polnozrnatega, kot protiutež kruhu in mesu pa bi dodala veliko popečene in sveže zelenjave, da bi moj piknik meni postal bolj uravnotežen.

Ugotovila sem (in tako so me tudi poučili na dobrodelnem pikniku, kjer smo pripravljali meso na žaru) da je pri začimah za žar manj pravzaprav več. Maestro začimbe za žar so pripravljene prav za to. Z njimi ne moreš zgrešiti in z eno mešanico hitro, ter okusno začiniš meso, zelenjavo ali ribo.

Nekaj mojih idej za poletni žar piknik:

Nekaj mojih idej za poletni žar piknik:

-Polnozrnati kruhki, obloženi z govejimi medaljončki in kajmakom s svežo solato z avokadom, redkvico, paradižnikom in rdečo papriko.

Goveje medaljone začinimo z Maestro mešanico žačimb za žar, ter pripravimo polnozrnate pirine kruhke (tudi te lahko rahlo popečemo, da so bolj hrustljavi). Medaljončke popečemo do dve minuti na vsaki strani. Kruhke po želji na tanko premažemo z ajvarjem, obložimo z medaljončki in pokrijemo s kajmakom.

Potrebujemo: 200g govejega mesa, Maestro mešanico za žar, manjšo polnozrnato francosko štruco, ajvar, dve jedilni žlici kajmaka.

Za pripravo solate potrebujemo:
1 avokado, 250g češnjevega paradižnika, 1 rdečo papriko, 1-2 jedilni žlici bučnega olja, ½ – 1 jedilne žlice kisa

-Ražnjiči s piščancem ali tofujem in zelenjavo, ter solata s kumarami, lubenico in feta sirom

Za 4 ražnjiče potrebujemo
150 g priščanca narezanega na koščke, ½ narezane bučke, ½ narezane paprike, 4 manjše rezine sira

Meso začinimo z mešanico za žar Maestro in ga skupaj z narezano zelenjavo in sir popečemo na žaru na lesenih palčkah za ražnjiče.

Za 4 ražnjiče potrebujemo
100 g tofuja narezanega na koščke, ½ narezane bučke, ½ narezane paprike

Tofu in narezano zelenjavo začinimo z mešanico za zelenjavo za žar Maestro, ter popečemo na palčkah za ražnjiče.

 

Za pripravo solate potrebujemo 3 rezine lubenice, 1 svežo kumaro, 150g feta sira. Solato po želji solimo, sama ne dodajam nobenega dresinga.

-Vegetarijanski burger s sejtanom ali polpetom iz čičerike.

Na žaru popečemo sejtan (lahko ga dodatno začinimo z žar mešanico za zelenjavo) ali pripravimo poplet iz čičerike. V pirini žemljici pripravimo svojo najljubšo kombinacijo za burger. Sama najraje dodam svežo solato, paradižnik, karamelizirano čebulo, ter majonezo, odlično pa se k burgerju podajo tudi sveže ali kisle kumare in sir.

Polpeti iz čičerike:
200 g kuhane čičerike, ½ čebule, 1 jajce, 1 žlička Maestro mešanice za žar za zelenjavo, nariban korenček, 2 žlici olivnega olja. Maso premešamo, oblikujemo polpete. Popečemo jih na vročem olju ali žaru.