Najprej bi želela izpostaviti to, da prehrano vse preveč povezujemo z dietami za izgubo telesne teže in oblikovanje postave, pozabljamo pa, da je hrana vir energije za naše telo, gorivo za naše mišice in celice. Naše telo ima svoje zakonitosti in potrebuje tako makrohranila, kot tudi mikrohranila (katerih v procesirani hrani primanjkuje), s katerimi ne vplivamo samo na številko na tehtnici ali centimetre telesnih obsegov, ampak tudi na številne procese v telesu.

Če so naši viri hranil nekvalitetni, ali smo z določenimi hranili celo podhranjeni, potem lahko pričakujemo, da bodo poleg slabšega počutja, bolj vidni tudi znaki procesa staranja.

Kvaliteta las, nohtov in videz (ter zdravje) kože, po mojem mnenju izhajata od znotraj. Seveda je tukaj še kvalitetna kozmetika, s katero lahko stanje in videz dodatno izboljšamo, vendar je za vse troje pomembno to, kaj se dogaja v notranjosti telesa.

Hormonsko neravnovesje, stres, pomanjkanje vitaminov se navzen kažejo v krhkosti las in nohtov, utrujenem videzu kože (majhe gubice, zbledela barva, luščenje, mozoljčki ipd.). Ne zavedamo se, da nam telo skozi pojave na koži, nohtih in laseh pravzaprav pošilja sporočila o dogajanju navznoter in pozabljamo, da se v našem telesu po 20. letu tvorba kolagena upočasni.

Kolagen je beljakovina v našem telesu, katere vlakna so glavni gradniki medceličnega prostora vezivnih tkiv. Prisoten je v koži, kosteh, mišicah, hrustancu, vseh vezivnih tkivih in tudi v vitalnih organih.

Za zdravo kožo in lase, pa tudi lepši videz so pomembni vitamini: C, A (ključen za zdravje kože, njegovo pomanjkanje lahko kaže v luščenju kože in izpadanju las), B3 in B5 in E.

Če bi želeli telesu pomagati do bolj zdravih las in kože, bi morali torej uživati živila, bogata z omenjenimi vitamini. Prav tako je zelo pomembno, da telesu priskrbimo dovolj beljakovin. Uživajmo veliko zelene in oranžne zelenjave, zdrava žita (proso je prav tako velikokrat omenjeno, ko govorimo o izboljšanju kvalitete las) in spijemo dovolj vode, .

Večina še zmeraj najprej poseže po kozmetičnih produktih in rešitvah (ki pogosto le prikrivajo pobleme ali jih rešujejo trenutno, ne pa dolgoročno), ter ne posveti dovolj pozornosti načinu prehranjevanja in življenjskemu slogu. Sama menim, da je najboljša kombinacija, ki se začne s potrebnimi vitamini, nadaljuje s počitkom in spancem, ter zaključi s kvalitetno nego.

Da bi vzpodbudili upočasnjeno tvorbo kolagena, si lahko pomagamo tudi s prehranskimi dopolnili. Sama uporabljam Vegan Collagen Booster, slovenski izdelek narejen po najvišjih standardih in ne vsebuje kolagena, temveč vzpodbuja naše telo, da ga v večji meri tvori samo. Vsebuje mešanico aminokislin (prolin, glicin, lizin), izvleček bambusa (vsebuje visok delež silicijeve kisline iz katere telo tvori silicij, ki je priznan kot naravni anti-age), izvlečke zelenega čaja in šipka (vir vitamina C) in izvleček pšeničnih semen (ki igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave in hidrirane površine naše kože).

Collagen Booster najdeš v spletni trgovini ali trgovini Eko Škrnicl. Klikni TUKAJ.