Mandlji so poleg Macadamie moji najljubši oreščki ob veliki izbiri naravnih in zdravih prigrizkov je še zmeraj vse preveč poseganja po nezdravih izdelkih.

Oreščkov se posamezniki navadno branijo zaradi visoke vsebnosti energije. Res je, oreščki spadajo med visokokalorična živila, vendar ne smemo zanemariti njihovih hranilnih vrednosti. Pogosoto govorim o tem, da ni vse v kalorijah, ter da si slabšega zdravja ali prekomerne teže ne pridelamo samo s presežkom kalorij, ampak tudi z neuravnovešenim jedilnikom, pomanjkanjem hranil in neustreznim življenjskim slogom.

Mandlji in drugi oreščki so z nami že skoraj od začetka kulture, nekateri pravijo, da kultivacija tega oreščka sega v bronasto dobo. Odporno madljevo drevo uspeva v vseh mediteranskih državah, torej nam je zelo blizu.

Madlji vsebujejo 18% beljakovin, kar je primerljiv delež z mesom (povprečno okoli 20%, odvisno od vrste), pojesti 150g ali več pomeni celo vrečko in s tem veliko kalorično vrednost. Oreščke zato priporočamo v manjših količinah, kot prigrizek, malico ali dodatek k glavnimo obrokom ali v kombinaciji z drugimi živili, ki nam dajo občutek sitosti. Mandlji na 100g vsebujejo 51,1 g maščob, 12,8 g Omega 6, 18,7 g beljakovin in 13,5 g prehranskih vlaknin. V njih najdemo tudi delež vitamina E, Selena, Kroma in Magnezija.

Kako mandlje uporabljam sama? Na ogromno načinov: kot prigrizek skupaj s svežim sadjem, iz njih ustvarim madljevo maslo, jih dodam v solate ali omake z mesom (odlični so v azijskih jedeh), zelenjavne skledice, jih zmešam v kaše ali smutije, madljevo moko pa kdaj vmešam v maso za palačinke, muffine ali nadev, madlji obliti s čokolado pa so lahko odličen sladek prigrizek.

Poleg tega je mandljevo olje zelo priljubljeno tudi v kozmetiki, mandljevo mleko pa vse bolj pogost nadomestek živalskega mleka.

Ideje za uporabo madljev v uravnoteženi prehrani.

Smuti z banano, marelicami, mandlji, ovsenimi kosmiči:

Sestavine: 1 banana, 2 marelici, pest mandljev, 2 jedilni žlici ovsenih kosmičev in 2dl vode
Priprava: sestavine zmešamo v mešalniku za smutije, ki mora biti dovolj močan, da zdrobi tudi oreščke. Po potrebi dodamo vodo.

Piščanec z brokolijem, zeleno papriko, blanširani mandeljni, sezamovimi semeni in riževimi rezanci

Sestavine: 150g piščanca, 1 zelena paprika, 25 g brokolija, pest madljev, jedilna žlica sezamovih semen, por, 2 jedilni žlici sojine omake, 75 g riževih rezancev,

Priprava: Riževe rezance pripravimo po navodilih proizvajalca. Na kokosovem olju popečemo por, da rahlo porumeni, ter dodamo narezano piščančje meso in brokoli. Sama ne dodajam soli, saj je zame sojina omaka dovolj slana. Po nekaj minutah, ko se meso že rahlo zapeče, da na zunaj ni več surovo, dodam sojino omako, sezamova semena, mandlje, ter minuto pred koncem še zeleno papriko.

Palačinke iz ovsenih kosmičev in mletih mandljev (brez moke) 

Sestavine (za 6 majhnih palačink): 1 jajce, 4 jedilne žlice mletih ovsenih kosmičev, 2 jedilni žlici mletih mandljev, 2 dl rastlinskega mleka, dodatek vode, da masa postane tekoča. Nadev: grški jogurt, marelice, breskev.

Domač kruh s semeni in nasekljanimi mandeljni

Sestavine: 200 g pirine moke, 200 g kamutove moke, čajna žlička soli, 1 zavojček kvasa (namesto kvasa lahko uporabimo vinski kamen ali soda bikarbono), 2 jedilni žlici sezamovih semen, 1 jedilna žlica lananih semen, jedilna žlica bučnih semen, 20g mandeljnov , 350 ml vode.

Priprava: sama kruh pripravljam v aparatu za peko kruha. V primeru peke s kvasom, lahko testo dva krat vzhajamo, pri uporabi pecilnega praška, vinskega kamna ali soda bikarbone pa sestavine premešamo dodamo v pekač na peki papir in pečemo 1 uro na temperaturi 200 stopinj.

Mandlje (v 100g, 150g in 1kg pakiranju) najdeš v bimed.si spletni trgovini, kjer lahko izkoristiš mojo kodo NIVES10, za -10% popust na nakup (ne velja za že znižane izdelke). Klikni TUKAJ in obišči spletni trgovino.