Vadba na trampolinih je bila tudi zame popolnoma nova izkušnja. Nisem natančno vedela kaj pričakovati, veselila pa sem se družbe svojih sledilk. Ni veliko priložnosti, da se srečamo tudi v živo, čeprav preko spleta večkrat komuniciramo. Trenutki, ko se lahko srečamo in spoznamo v živo, brez telefonov in socialnih omrežij poglobijo, ter okrepijo poznanstva. Sama sem še zmeraj ljubiteljica pristnega stika in osebnega druženja v živo. 🙂
Tudi kar se tiče stvetovanja imam rada osebni stik v živo, zato smo pred treningov s puncam pripravili okroglo mizo s kratkim strokovnim posvetom.

Če ste v zadnjem času obiskali Woop Tranpolin park ste zagotovo opazili veliko steno, na kateri je Lino. No Linova zdelka Čokolino Fit in Čokolino Plus sta bila pobuda za športni dogodek. Liniji, ki sta klasičnemu čokolinu, v prvem primeru odvzeli nekaj sladkorja in v drugem dodali žitarice sta pripeljali do ideje o športnem dogodku.

Manjša količina sladkorja v izdelkih se mi zdi eden izmed dobrih korakov k boljšemu splošnemu zdravju. Sicer se mi zdi zmotno, da se sladkor tretira kot največje ”zlo” v prehrani. Sladkor postane problematičen, ko zaužijemo preveč in kadar nismo aktivni. Dejstvo je, da je tudi pri pridobivanju telesne teže tako, da če nimamo posebnih zdravstvenih težav, na telesni teži ponavadi pridobivamo takrat, ko v telo vnesemo več kalorij, kot jih porabimo (sicer je tudi tukaj več pomembnih dejavnikov, kot razmerje hranil, pomanjkanje hranil, premalo počitka itd.). Različne vrste sladkorja so prisotne v sadju, živilih ki jih prištevamo k ogljiovim hidratom, tudi v rastlinskem mleku najdemo presenetljivo veliko sladkorja pa splošno velja za zdravo živilo ipd. Ker smo v današnjem času bolj malo aktivni, pa so izdelki z zmanjšano količino sladkorja dobrodošli na policah v trgovinah. Seveda pa, če smo aktivni,  se gibamo, je naše življenje razgibano in tudi miselno veliko delamo, se sladkorja ne rabimo bati. Le paziti moramo na količino.

Lino Fit ima 30% nižji delež sladkorja, dodan magnezij in zadosti 18% dnevne potrebe po beljakovinah. Je hitro pripravljen obrok, za vse ki imajo stisko s časom. Saj vemo, da je pomanjkanje časa naš najpogostejši izgovor. Sama si ga kdaj pripravim zjutraj za zajtrk ali kot zadnji obrok dneva za večerjo. Za večerjo, zaradi boljšega spanca, velikokrat priporočam topel in lahko prebavljiv obrok.

Lino Plus pa ima dodane žitarice. Ovseni, koruzni kosmiči in hrustljav riž so dodani k klasičnim sestavinam in tako je mešanica Plus bogatejša z Vitamini B (B1, B2, B6, B12, niacin, folna kislina in pantotenska kislina). V 30g embalaži Čokolino Plus vsebuje 8g sladkorja.

Kaj pa trening na trampolinih? Je primeren za ženske ali ne?

Vadba na trampolinih je v zadnjih letih bila deležna veliko kritik. Ko je v trend prišla skupinska vadba, ki je vsebovala veliko poskokov na trampolinih in so jo obiskovale ženske po porodu, ali posameznice, ki so imele oslabljene notranje mišice trebuha in medeničnega dna, potem so se pojavile težave. Tukaj ne bi krivila vadbe na trampolinu kot takšne in menim, da si ni zaslužila takšne negativne kritike kot jo je dobila, vendar bi opozorila bolj na slabo opozaranje in slabo informiranje nosečnic s strani zdravnikov in fizioterapevtov o tem, kako se porodu lotiti vadbe in o tveganju, ki ga prinesejo spremembe v telesu zaradi nosečnosti.

Vendar pri tem, tako kot pri drugih vadbah, ne moremo posploševati. Vsakemu posamezniku bi pred obiskom vadbe priporočala posvet, pri  vadbi pa rekreativcem zmeraj odsvetujem pretiravanje.

Obiskovanje ene in iste intenzivne vadbe vsak dan, bo dolgoročno pripeljalo do kakšne težave ne glede na to za katero vadbo gre.

Vadba na trampolinu v Woopu je bila zastavljena na principu funkcionalne intervalne vadbe, ter je zajemala aerobne vaje kot so hoja, tek po trampolinu, statrični počepi, izpadni koraki, trebušnjaki in druge krepilne vaje, skakanja po trampolinu pa je bilo vsega skupaj zelo malo, pa še temu bi se posameznik lahko izognil in nekaj skund počakal ali opravil katero drugo gibanje. Menim, da vadba na trampolinu v Woopu ni neprimerna za zdrave posameznice, ki nimajo težav, tiste posameznice, ki pa jih imajo pa bi zagotovo najprej morale obiskati fizioterapevta, obiskovati pilates in podobne vadbe, šele koodpravijo težave pa začeti z bolj intenzivnimi aktivnostmi, kot je na primer tek, skupinska vadba ipd.

Sama trampolin obožujem, vendar na njem ne treniram več pogosto. Včasih sem tedensko več ur preživela na trampolinu in mali prožni ponjavi (pa so moje mišice čisto vredu in nimam nobenih zdravstvenih težav) in osebno imam tudi z občasnim obiskom Woopa pozitivne izkušnje, pa tudi vadbo bom še kdaj obiskala.